جشن های ایران باستان
کشور زیبای ما تاریخی غنی وپیشینه ای دور و دراز دارد که تاثیرات آن را در تمام دنیا می توانید مشاهده کنید. اما صد افسوس اولین کسانی که تاریخ و سرگذشت کشور زیبایمان را فراموش کرده اند خود ما هستیم و متاسفانه باعث فراموشی بسیاری از آیین سبک زندگی سنتی خود شده ایم. مابا گزیده مطالبی کوتاه سعی در به یاد آوردن سبک زندگی درست و فرهنگ زیباسی خود هستیم.
امروز درمورد جشن های زیبایی که به صورت ماهانه در فرهنگ ما وجود دارد و فراموش شده می پردازیم.
تاریخچه جشن های باستانی
جشن های ما پر از رنگ و شادی هستند و پیشینه این جشن ها به زمان زرتشت بزرگ باز میگردد یک از جالب ترن نکاتی که میتوان در مورد جشن های ایرانی به آن اشاره کرد این است که ماهی جشن مخصوص به خود را دارد که با اسم ماه هم نام است. جشنهایی مثل جشن فروردگان، جشن اردیبهشتگان، جشن خردادگان، جشن تیرگان و…. هر جشن در اصل یک مناسبت مقدس است. جشنها و مراسمها بر اساس آدابورسوم زرتشتیان صورت میگرفت آیینی مثل به اشتراک گذاشتن غذا و نوشیدنی، ملاقات دوستانه بخشی از آیینهای این مراسمها هستند که از گذشتگان بهجامانده است. در واقع این اعیاد و مراسمها برگرفته از آیین زرتشتی، دین باستانی ایرانیان است.
جشن فروردگان
جشن فروردگان در روز 19 فروردین ماه برگزار می شد و له علت آنکه زرتشتیان به سوگواری برای متوفی خود اعتقادی ندارد در روز نوزدهم فروردین ماه برای در گذشتگان خود اوستا می خوانند و اعتقاد دارمد که روح درگذشتگان خود باید درر نوروز و جشن ها شریک شود. و آیین به خصوصی انجام میدهند که هنور در میان زرتشتیان عزیز کشورمان انجام می شود.
جشن اردیبهشتگان
یکی از زیباترین و فراموش شده ترین جشن های ایران جشن اردیبهشتگان است که به ستایش راستی و درستی اخلاق پرداخته می شود .در ایران باستان مردم معتقد بودند که روز دوم اردیبهشت متعلق به فرشتهای است که نشاندهنده صداقت و پاکی است. مردم در این جشن به خود یادآوری کردند که باید چنین ویژگیهایی را در زندگی خود حفظ کنند. از آیینهای این جشن میتوان به پوشیدن لباس سفید که نماد پاکی و تمیزی است اشاره کرد.
جشن خردادگان
آیین زیبای ایران باستان تمامی ندارد در گذشته ایرانیان باستان آب را رشددهنده همه موجودات هستی و سبب زایش و پرورش میدانستند و در روز ششم خرداد ماه به کنار رودخانه رفته و اقامه دینی خود را اجرا میکردند و مهم ترین سنت این جشن گذراندن روز در کنار دوستان و خانواده در نزدیکی آب می باشد.
جشن تیرگان از دل افسانه ها بیرون می آید به نوشته شاهنامه 13 تیرماه روزی است که آرش کمانگیر بر فراز قله دماوند رفت . اما بر اساس باور بیشتر مردم . این جشن در گرامیداشت تیشتر (ستارهٔ بارانآور در فرهنگ ایرانی و ادیان میترایی و زرتشتی) است. و برای سالی باران خیز این مراسم گرفته می شود.
جشن امردادگان
جشن امردادگان یک سنت باستانی ایرانی است که ۱۲۷ روز پس از نوروز این جشن گرفته میشود. امردادگان در فارسی به معنای بی مرگ است. پنجمین ماه تقویم فارسی مرداد است که از واژه امرداد یا امرتات آمده است.
این جشن بیش از 4000 سال قدمت دارد و توسط زرتشتیان برگزار میشد. جشن امردادگان روز هفتم مردادماه برای گرامیداشت فرشته جاودانگی و بیمرگی که مسئول نگهبانی از جهان و گیاهان است برگزار میشود.
جشن شهریورگان
از گذشته تا به امروز مفهوم خانواده برای ایرانیان بسیار پر معنا و مقدس بوده و یکی از مهم ترین جشن های باستانی ما ایرانیان جشن شهریورگان است که بهعنوان روز پدران ایرانی باستانی شناخته میشود
این جشن یکی از 12 شاهکار ماهانه ایرانیان و بخشی از جشنوارههای آب ایرانی است.شهریورگان از نظر تاریخی مصادف با زادروز شاه داراب (داریوش) و حضرت مانی است. از آیین برگزاری این جشن، میتوان به روشنکردن آتش، جمعشدن دور هم و تقسیم خوراکیها و غذاها با نیازمندان اشاره کرد.
نظر (0)