فکر می کنید اگر روزی زمین دهان باز می کرد از چه راز هایی سخن می گفت؟
اصلا شما چه رازی را می خواستید بدانید؟
یکی از راز هایی که بسیاری از مردم مثل من در مورد آن کنجکاو هستند راز های تخت سلیمان است که برای زمان های طولانی برای همه معمایی حل نشده بوده و هست. تخت سلیمان یکی از عجیب ترین مکان های زمین که در حق آن کم لطفی شده و جزو عجایب هفتگانه زمین قرار ندارد.
همه ما دوران کودکیمان در مورد دیو ها ،انگشترهای جادویی، چشمه های سحرآمیز و موجودات عجیب و غریب خواندیم و شنیدیم و همیشه از آن ها به عنوان افسانه و قصه یاد می کنیم اما نباید فراموش کرد که افسانه ها از دل حقیقت بیرون می آیند و گاهی هرچند عجیب و غیرممکن به نظر می رسند اما ممکن است و واقعیت داشته باشند و بسیاری به آن باور داشته باشند.
تخت سلیمان
تخت سلیمان در یکی از بخش های آذربایجان غربی قرار دارد و مثل تمام ایران آثار باستانی بسیار زیبایی در آن به جا مانده است. تخت سلیمان به عنوان زادگاه زرتشت هم شناخته می شود و بیش از 3000 سال قدمت دارد و در یونسکو ثبت جهانی شده است. تخت سلیمان در گذشته بزرگترین مرکز آموزشی ، مذهبی و نیایشگاه قبل از ورود اسلام بوده و ازآن به عنوان یکی از مهم ترین پایگاه های زرتشت یاد می شود. مجموعه تخت سلیمان متشکل از دریاچه سلیمان، زندان سلیمان(دیو)، معبد آناهیتا، چشمه های زیبا ، ایوان خسرو ، آتشکده آذر گشنسب بوده که امروز سعی می کنیم بیشتر بااین مکان های تاریخی و مهم آشنا شویم.
قدمت تخت سلیمان
آثاری که در این مکان وجود دارد مربوط به دوره های مختلف تاریخی است اما برجسته ترین آثاری که در این مکان وجود دارد مربوط به دوره ساسانیان است که آتشکده اذر گشنسب و ایوان خسرو نمونه آن هستند. که متاسفانه در سال 624 هجری قمری به دستور پادشاده روم ویران شد و پس از ورود اسلام با توافق موبدان با فاتح آذربایجان با پرداخت مالیات تا 400 سال اجازه به فعالیت آتشکده دادند و پس ازآن زرتشتیان با آتش مقدس خود به هند مهاجرت کردند و پس از ورود ایلخانان، مغولان این مکان را به عنوان ییلاق تابستانه شاهانه خود انتخاب کردند و اثر وجودشان هنوز در تخت سلیمان وجود دارد. که نمونه های آن :بناهای مختلفی نظیر ایوان شرقی، سالن شورا، ساختمانهای هشت و ۱۲ ضلعی هستند که به مجموعه تخت سلیمان اضافه شدند. پس از سقوط ایلخانان ار تخت سلیمان به عنوان بازارچه محلی استفاده می شد تا در زمان صفوی تبدیل سکونتگاه ییلاقی عشایر شد تا 250 سال پیش که این مکان کاملا متروکه و بدون سکنه شد و اینجا نقطه آغازین افسانه ها و داستان های مرموز بود.
دریاچه تخت سلیمان و افسانه ها
نقطه شروع افسانه ها همین دریاچه زیبا با عمق 120 متری است که تابه حال غواصان موفق به کشف اعماق آن نشده اند و نکته جالب درمورد این دریاچه این است که در تما فصول سال درجه یکسانی دارد و دچار تغییر بسیار نمی شود. چندین افسانه محلی درمورد این دریاچه وجود دارد که یکی از آن ها این است که حضرت سلیمان با عصای خود بر زمین میکوبد و ناگهان چشمه میجوشد و این دریاچه تشکیل می شود.
وجود گنجینه کوروش کبیر : بر اساس افسانه ها گنجینه کوروش کبیردر عمق این دریاچه قراردارد که طبق روایات پس مغلوب کردن پادشاه لیدیه خزینه آن را به عنوان نذر داخل دریاچه ریخت.
گنجینه قلعه تخت سلیمان: بر اساس روایتی دیگر در سال ۳۶ پیش از میلاد و درست در برهه جنگهای میان رومیان و اشکانیان، تخت سلیمان توسط آنتونیو محاصره شد. نگهبانان آتشکده مقدس برای اینکه اشیای قیمتی قلعه به دست دشمن نیفتد و از شر آنها در امان بمانند، این اشیا را نذر دریاچه و خدای آب کردند و در دریاچه مقدس ریختند. زرتشتیان بر این باورند که دریاچه تخت سلیمان به آناهیتا (الهه آب) تعلق دارد و ریختن نذری در آن رواج داشته است. گفته میشود در سال ۶۲۴ پس از میلاد و زمانی که خسروپرویز و روم شرقی در جنگ با یکدیگر بودند؛ موبدان پیش از تصرف کامل قلعه تخت سلیمان، نذورات و گنجهای آتشکده را به دریاچه ریختند. علاوه بر این، احتمال میرود در زمان جنگهای ایرانیان و اعراب در صدر اسلام نیز گنجهایی به درون دریاچه ریخته شده باشد.
گرال: یکی دیگر از این روایات این است که جام حضرت مسیح (ع) که یک شب پیش از مرگشان در آن نوشیدند در این دریاچه قرار دارد و این روایت بیشتر شبیه داستان است تا واقعیت.
مهم ترین و پررنگ ترین افسانه ای که در مورد این دریاچه وجود دارد. وجود انگشتر سلیمان نبی در این دریاچه است:که طبق افسانه های محلی چندین باور وجود دارد یکی از آن ها این است که دیوی انگشتر سحر آمیز و جادویی حضرت سلیمان که با آن موجودات را کنترل می کرد به داخل دریاچه انداخت و انگشتر در دریاچه مدفون شد. اما برخی روایات می گویند ماهی انگشتر را بلعید و سپس حضرت سلیمان با گرفتن ماهی و پیدا کردن آن در شکمش دوباره انگشتر خود را پس گرفت.
زندان سلیمان و افسانه های آن
جذاب ترین و شنیده شده ترین افسانه و داستان در مورد تخت سلیمان زندان سلیمان است. که به گفته پیشینیان و مردم محلی زمانی که دیو انگشتر حضرت سلیمان را میدزد حضرت سلیمان برای تنبیه او این زندان را می سازد و این مکان به زندان دیو هم شناخته می شود.اما این مکان افسانه که کوهی مخروطی شکل با دهانه ای بزرگ دیده میشود در گذشته چشمه بوده و حتی در زمان های قدیم به عنوان پرستشگاه استفاده می شده است.نکته جالب در مورد این مکان این است که این کوه یک کوه آتشفشانی است که هر از چند گاهی بخار از دهانه آن خارج میشود و همین امر سبب به وجود آمدن افسانه دیو عصبانی می باشد.زندان دیو یا سلیمان در ارتفاع 103 متری از زمین قرار دارد و دهانه آن به قطر بیش از 60 متر میرسد و ارتفاع خود گودال 85 متر می باشد. و در 3 کیلومتری خود تخت سلیمان قرار دارد.
سنگ اژدها
افسانه و حکایت درمورد این منطقه تمامی ندارد حتی بنایی سنگی می تواند داستانی مرموز برای خود داشته باشد. سنگ اژدها همان سنگی است که افسانه ای مخصوص به خود دارد. طبق افسانه ها این بنای سنگی اژدهایی است که در جنگ با حضرت سلیمان شکست میخورد و تبدیل به سنگ می شود. برخی هم می گویند که این بنای سنگی با طول 250 متر و ارتفاع 2متر محل گذران رودخانه ای بوده که از چشمه نشات می گرفته و به زمین های کشاورزی تخت سلیمان می ریخته است.این بنای طبیعی هم اکنون ثبت ملی شده که باعث افتخار است.
تالار شورا
قدمت این تالار به زمان ایلخانیان یعنی 700 سال پیش می رسد و محلی برای تصمیم گیری های مهم درمورد کشور بوده همانطور که گفتیم مغول ها نیز از تخت سلیمان استفاده می کردند آثار آن در تخت سلیمان وجود دارد این یکی آثار آن هاست که بازدید ازآن خالی از لطف نیست.
ایوان خسرو
ایوان خسرو که ساخته زمان ساسانیان و معماران آن دوره بودند در این مکان وجود دارد که متاسفانه بنابر زلزله 80 سال پیش آسیب های بسیار سنگینی به این بنای با شکوه وارد شده است. این ایوان به احتمال زیاد و طبق گفته ها در زمان خسرو انوشیروان پادشاه ساسانی و به دستور آن ساخته شده است.وهدف ساخت آن برگزاری مراسمات مذهبی و زیارت آتشکده آذرگشنسب بوده است. پس از ویرانی این مکان به دست رومیان 700 سال پس از آن ایلخانان تصمیم به مرمت این بنای زیبا کردند که نمونه های آن هم اکنون در موزه ملی ایران نگه داری می شود.
معبد آناهیتا
معبد آناهیتا یکی مهم ترین پرستش گاه ها برای زرتشتیان بوده و برای تشکر از الهه آب و زایش ساخته شده است. و این معبد دارای راهرو ها و اتاق های زیاد است . نکته جالب در مورد این پرستگاه این است که از هیچ گونه ملاتی استفاده نشده و تنها با نر ومادگب سنگ ها بهم متصل شده که همین مغز انسان را درگیر خود می کند.
افسانه ها و حکایات در مورد تخت سلیمان به همین جا ختم نمیشود و طبق گفته ها این مکان مرکز انرژی جهان است و حتی با قدم زدن هم میتوان انرژی محل را حس کرد اما اگر قصد دارید تمام انرژی های دنیا را جذب خود کنید باید 7 دور خلاف جهت عقربه های ساعت دور تخت سلیمان بچرخید تا انرژی را جذب کنید. بهترین زمان بازدید از این مکان افسانه ای در فصل بهارمخصوصا اردیبهشت و بهار است که تمام زیبایی طبیعت در این دو ماه خود را نشان می دهند.
با رزرو سفر و تور از ژیوا پرواز از عجایب ایران دیدن فرمایید.
نظر (0)